Rødvin Til And

Komma Foran Men

"Norske skip […] ble nå Tysklands fiender" er som nevnt en helsetning. Som en bestemmelse til norske skip har man skutt inn relativsetningen "som seilte for Storbritannia". Og en slik relativsetning skal ha komma til slutt – akkurat slik som i ditt eksempel. Det er imidlertid ikke bare innskutte relativsetninger som skal ha komma etter seg. Den samme regelen gjelder for andre leddsetninger, jf. (leddsetningen er understreket): Dagen etter, da han sto opp, strålte solen. Hvis du ønsker å vite mer om kommareglene, og alle detaljene ved dem, kan du lese i Skriveregler. Der finnes det en utfyllende fremstilling. Med vennlig hilsen for Riksmålsforbundet Elin Frysjøenden [1] Eksempelet er tatt fra Skriveregler. av Finn-Erik Vinje [2] Eksempelet er tatt fra Skriveregler. [3] Eksempelet er tatt fra Skriveregler. ARKIVERT UNDER: Tegnsetning

's health

6. Sett komma foran og etter forklarende eller presiserende tillegg: Harare, hovedstaden i Zimbabwe, het før Salisbury. 7. Sett komma foran og etter tiltaleord, svarord og utropsord: Kom hit med deg, din gjøk! Ja, det forstår jeg godt. 8. Sett alltid komma foran men: Jeg er kreativ, men ikke spesielt god i grammatikk. 9. Sett komma mellom ledd i en oppramsing dersom du ikke bruker konjunksjon: Berit, Else, Gerd eller Marit. 10. Uavhengig av reglene ovenfor skal komma settes når det er nødvendig for å hindre misforståelse: Vi har en hund, og en papegøye som kan snakke.

Som anført ovenfor skal det ikke være komma i disse eksemplene. For å kunne yte bedre service har reisebyrået ansatt enda en kundebehandler. Se også oversikten over de vanligste kommafeilene. Hva er forskjellen på «et stort hvitt kjøkken» og «et stort, hvitt kjøkken»? «Et stort hvitt kjøkken» er «et hvitt kjøkken som er stort». «Hvitt kjøkken» er overordnet. (Her er også faktorenes orden vesentlig, for det er ikke snakk om «et stort kjøkken som er hvitt». ) «Et stort, hvitt kjøkken» er «et kjøkken som er både stort og hvitt». (Her er faktorenes orden uvesentlig; vi kunne gjerne skrevet «et hvitt, stort kjøkken». ) Liknende eksempler «Et lite hyggelig selskap» (= et ganske utrivelig selskap) versus «et lite, hyggelig selskap» (= et hyggelig og dessuten lite selskap) «Et lite gudfryktig samfunn» (= et samfunn som er lite gudfryktig) versus «et lite, gudfryktig samfunn» (= et gudfryktig og dessuten lite samfunn) Se også siden med noen av de viktigste kommafeilene. Hovedkilder: Jan R. Tislevoll, Språkrådet og Finn-Erik Vinjes Skriveregler Tilbake til toppen av siden.

komma foran men youtube

Images

  • Gave til pappa
  • Konverter Britiske Pund (GBP) til Norske Kroner (NOK) - Vekslingskurser
  • Nordraaksvei bo og behandlingssenter
  • Komma foran men.php
  • Komma foran men watches
  • Komma foran men.fr
  • Komma foran men movie
  • Komma foran men photos

For å forstå reglene skikkelig må du kunne såpass mye grammatikk at du kan kjenne igjen en leddsetning* (tidligere kjent som bisetning) og vite forskjellen mellom underordnende og sideordnende konjunksjoner*. *Setning: En setning er ikke en setning (i grammatikalsk forstand) hvis den ikke inneholder både subjekt og verbal. Unntak er imperativuttrykk som rommer et underforstått subjekt: Hopp i havet! ) Setninger som forbindes med sideordnende konjunksjoner* ( og, men, eller, for), skal alltid skilles med komma. *Leddsetning: Setning som står som ledd i en annen setning. En leddsetning kjennetegnes ved: at den i regelen ikke gir noen selvstendig mening at den i regelen innledes av underordnende konjunksjon* at den i regelen skiller seg fra helsetningen i ordstillingen I tvilstilfeller kan man ty til ikke-testen. Ordet ikke plasseres nemlig normalt annerledes i leddsetninger enn i helsetninger: Siden de ikke hadde glemt reglene (leddsetning plasserer "ikke" før det bøyde verbet). De hadde ikke glemt reglene (helsetning plasserer "ikke" etter det bøyde verbet).

Spørsmål Jeg arbeider med et manus og er i tvil om bl. a. kommasettingen i setninger med som, som ikke har en full mening. Eksempel (så forstår du hva det handler om): Norge var nøytralt, men norske skip som seilte for Storbritannia, ble nå Tysklands fiender. Er dette rett? Eller skal det ikke være komma foran ble? Svar Kommasettingen i din eksempelsetning er helt korrekt; det skal være komma foran både men og ble. Kommaet foran men forklares utfra regelen om at det skal være komma mellom to sideordnede helsetninger: "Norge var nøytralt" er en helsetning, og "norske skip som seilte for Storbritannia, ble nå Tysklands fiender" er en helsetning. Disse to helsetningene blir sideordnet av konjunksjonen men. Og mellom to sideordnede helsetninger skal det som nevnt være komma, jf. disse eksemplene: Han synger, og hun danser. synger, men det låter falskt. Eva klatrer, Jens sykler, og Ola går på ski. [1] Skjuler han seg, eller har han flyktet, eller er han død? [2] Kom, så skal du få se. [3] Kommaet foran ble forklares ut fra regelen om at det skal være komma etter en leddsetning (i ditt tilfelle en relativsetning) som er skutt inn i en annen setning.

*Konjunksjoner er småord som forbinder ord og setninger. Og, men, eller og for er sideordnende konjunksjoner. At, da, enda, enn, etter at, etter hvert som, ettersom, fordi, hvis, når, om, skjønt, som osv. er underordnende konjunksjoner som innleder leddsetninger. Kommareglene 1. Sett komma mellom sideordnede setninger: Ola skjønte ingenting, men Eva lo hjertelig. Eva klatrer, og Ola går på ski. Merk: Det skal ikke være komma når andre ledd ikke inneholder et subjekt, da har vi ikke to setninger: Eva skjønte vitsen og lo riktig godt. Men: Eva skjønte vitsen, og hun lo riktig godt. 2. Sett komma etter leddsetning som står først i en helsetning: Da han kom, gikk jeg. 3. Sett komma etter innskutt leddsetning: 29-åringen som var mistenkt for drapet, ble løslatt dagen etter. 4. Sett komma foran leddsetning som ikke er nødvendig: Hun likte Jensens forslag, skjønt hun hadde sine innvendinger. 5. Når en innskutt leddsetning ikke er nødvendig for helsetningen, skal det altså være komma både foran og bak: Jensen, som er en trivelig fyr, ble valgt enstemmig.

Komma etter innskutt leddsetning Bonden som dro til kirkegården, forelsket seg i bibliotekaren. (Men de andre bøndene gjorde det ikke. ) Maten vi spiste i går, var elendig. Boken som lå på bordet, var min. (Her kan det være snakk om flere bøker, men det er den som ligger på bordet, som er min. ) Tilbake til toppen av siden. Komma framfor leddsetning som ikke er nødvendig for å gi helsetningen full mening. Han stanset bilen, slik at fotgjengeren kunne krysse gata. (Dersom leddsetningen ikke kan unnværes, skal det ikke være komma. ) Læreren roste elevene, som hadde gjort hjemmearbeidet. (Merk at meningen blir helt annerledes hvis det ikke står komma. ) Komma foran innskutt leddsetning som ikke er nødvendig i helsetningen Filmen, som var i lengste laget, var tekstet på polsk. Direktøren, som hadde vært ute på rangel, møtte ikke opp. (Det som står mellom kommaene her, er bare tilleggsopplysninger. ) Komma foran og etter forklarende tillegg (apposisjon) Hovedstaden i Norge, Oslo, het før Kristiania.

eøs-avtalen-norge
Tuesday, 03-Jan-23 08:36:07 UTC